Богинята на Скръбта

Скръбта е една от най-мощните богини. Тя поглъща агонията от загубата ти и ти позволява да откъснеш от себе си раждивите парчета на прекаленото усилие. Нейните нокти разкъсват булото на илюзиите ти, за да можеш чрез сълзите си да пречистиш прозорците на душата. А там накацали те чакат новите надежди за утрешния ден.

Но първо трябва да преглътнеш горчивата медицина на скръбта. Смело, на един дъх.

grief

Как да общуваш с богинята на скръбта

1. Скръбта обърква фокуса ти

Или поне така изглежда на пръв поглед. Истината е, че тя просто деликатно хваща главата ти и я завърта към нещата, които не си искала да видиш. Към сенките, към фалшивите приоритети, към повърхностните цели. Вече не си сигурна какво изобщо гледаш, но знаеш, че не можеш да откъснеш поглед от голямата бъркотия пред теб. И трябва да озаптиш импулса си да подреждаш, защото богинята на скръбта не иска това. Тя иска просто да наблюдаваш, да дишаш, да чувстваш. Тя ще те остави в това застинало в нищото пространство, докато не изчувстваш всичко, което е останало за чувстване.

2. Дай си време за нищоправене

Не можеш да продължиш по старому, когато богинята на скръбта се самопокани на чай. Просто трябва да спреш. Трябва да си дадеш възможност да не даваш всичко от себе си, да не се стремиш към постижения, да не бързаш да свършиш всичко. Трябва да си дадеш време да дишаш и да стоиш в объркването си. Само така ще дойде изцелението.

3. Скръбта е търпелива

Ще те остави да се разсейваш с работа, филми, срещи с приятели, ще те остави да вярваш, че си е заминала. Но късно вечер ще се промъкне до теб в леглото и ще те прегърне. Ще ти позволи да плачеш в ръцете й, а на сутринта ще се прави, че изобщо не е идвала. Ще повтаря малкия си нощен ритуал всяка вечер, докато не й отделиш нужното внимание.

4. Не отричай силата й, защото ще започне да черпи от твоята

Не отричай силата на скръбта. Можеш да продължаваш с живота си сякаш нищо не се е променило, но отречеш ли че една част от теб скърби, богинята ще те погълне цяла. Ще източи силите от всяка клетка на тялото ти и ще те хвърли в най-мрачните кътчета на подсъзнанието ти.

5. Не отричай, че те е страх да чувстваш

Когато усетиш вълната на чувствата, първо ще дойде страхът. Не го отричай. Чувствай заедно с него. Спомняй си заедно с него. Плачи заедно с него. Включи всичко в процеса.

6. Скръбта променя кристалната ти структура

Неизживяната скръб ще се заклещи в клетъчната ти памет, ще тече по вените ти и ще сковава ставите ти. Изживяната скръб ще те пречисти, ще изтърка прозорците на съзнанието ти до блясък, ще помете праха и ще измие всяка нечистота. За да засияеш като кристал.

7. Скръбта те вижда

Скръбта няма да избяга от старите ти белези. Тя не се страхува от местата, които приемаш за несъвършени. Богинята ще ги намаже с вълшебен мехлем и ще те научи да ги носиш като медали от спечелени битки. Скръбта те вижда в пълния ти блясък и ще те научи да виждаш себе си по същия начин.