Книги за йоги

За момент бях на път да озаглавя тази статия „5 книги, които всеки йога практикуващ трябва да прочете“. Но истината е, че има МНОГО повече от 5 книги, които си заслужават прочитането. А йога практикуващите днес се радват на огромно разнообразие от четива.

Всъщност, тази статия е вдъхновена от една читателка на Goyogaflow, която ме помоли да споделя моите любими йога книги. Благдаря за прекрасния въпрос и за вдъхновението! Правя едно важно уточнение -някои книги съм ги намирала и чела в оригинал на английски. За повечето от тях нямам представа дали са преведени и какви са българските им заглавия.

Край на техническите съобщения! Да започваме? Да започваме!

yogabooks

Автобиография на един йогин на Пармаханса Йогананда

Класика в жанра. Още с първите си редове ме спечели тази книга. Днес е в категория all-time-favorites.

Йога Мала на Шри К Патаби Джойс 

Изобщо не ми беше лесно да я прочета тази малка книжчица, но усилието си заслужава! Тежко написана, но пък дава много полезни съвети (и някои, които ми се сториха страаашно странни). Мисля, че това е задължително четиво за всички ащанга практикуващи.

The Complete Guide to Yin Yoga на Bernie Clark

Тези от вас, които четат Goyogaflow редовно знаят за моята съвсем нетайна любов към ин йога. Тази книга е прекрасен начин да развиете и/или обогатите личната си ин йога практика. A преподавателите могат да си вземат много полезни неща от нея. Така че чете смело!

Rising Strong на Brene Brown 

Навлизаме в една по-различна категория с тази книга. Това не е типичното йога четиво. Всъщност, йога изобщо не се споменава. Въпреки това книгата е тук! Защо? Защото е гениално написан текст, който обхваща важни теми като уязвимостта, смелостта, истината и работата с емоциите. Освен това, е пълна с лични примери от живота на авторката (това винаги е грабващо).

Е на квадрат и Е на куб на Пам Граут

Супер лесни и леки четива – перфектни за топли летни следобеди. Книжките дават полезни съвети как да манифестираме това, което искаме в живота си. И как да сме благодарни, когато нещо не ни се дава.

Всички книги на Луиз Хей

Знаете защо – тази жена дава гениални утвърждения, които работят! Моето любимо си остава „Одобрявам се.“

Всички (аудио) книги на Алън Уотс

Не съм срещала книги на  Алън Уотс на български, нито пък на хартиен носител. Но това не ми пречи да ценя изключително много всички негови записи, които съм слушала. Ако дзен будизмът в комбинация с хипи културата на 70-те ви привличат, Алън Уотс е вашият човек. Гениален комик, който съвсем между другото те замисля за огромни теми и те кара да си задаваш хиляди въпроси.

Всички книги на Пема Чодрон

Още един дзен будист – този път жена. Понякога си пускам нейна аудио книга само за да заспя на нея. Гласът й е тооооолкова успокояващ. Ако успеете да останете будни, ще научите много интересни неща или пък ще стигнете до извода, че нищо не знаете. И в двата случая – препоръчвам Пема!

Energy Medicine Yoga на Lauren Walker

Много интересна книга, която ми даде отговори за устройството на тялото. Искате да интегрирате класическата китайска медицина в живота си, но ви се струва твърде сложно? Energy Medicine Yoga е вашата книга.

Пророкът на Джубран Халил Джубран

Просто я прочетете!

Yoga Anatomy на Leslie Kaminoff + The Key Poses of Yoga на Ray Long

И двете са прекрасни четива за всички, които се интересуват от анатомията на йога. Кои мускули се активират при изпълнението на различни асани, как действат йога позите, какъв е дихателният механизъм на тялото – всичко това и още много ще научите от тях. Супер полезни за всички преподаватели!

May Cause Miracles на Gabrielle Bernstein

Още една книга, която все още не е преведена на български. Но пък е толкова прекрасна! Лесна за четене, с много практични съвети и добри коментари. След прочитането (по-скоро изслушването) на тази книга Габи ми стана любимка. И все още е (горд притежател на един от нейните Spirit Junkie суитчъри съм!).

The Desire Map на Danielle LaPorte

Обожавам Даниел – идеите й, стилът й на писане, гласът и снимките й във Фейсбук! Тази книга ми даде две много важни неща:

  • Преодолях вярването, че да имаш желания е анти-духовно
  • Започнах да мисля как искам да се ЧУВСТВАМ, а не какво искам да ПОСТИГНА – това преобърна цялата ми концепция за желанията

Tending The Heart Fire на Shiva Rea

Тази книга е посветена на природните ритми и начина, по който съвременния човек може да ги интегрира в живота си, за да се чувства добре в кожата си. Всички ние се влияем от фазите на слънцето и луната, от сезоните и цикличността на природата. Това че сме се изолирали в удобния си начин на живот съвсем не намалява тези влияния. Тялото ни има вродена интелигентност, която се опитва да следва естествените ритми, дори когато ума иска да прави други неща… Тази книга е чудесно напомняне какво е да си човек във връзка с природата и как да не я губиш, дори в градската реалност.

Art of Attention на Elena Brower

Знаех, че някой ден ще имам тази книга още след първата ми среща с Елена през 2015. Това лято най-сетне се сдобих с копие и изданието е по-красиво, отколкото си го представях! Това е чудесно вдъхновение за всички йога практикуващи и преподаватели, които искат да внесат свежест в практиката си. В книгата си описани 6 sequence-а на различни тематики – от заземяване, през пранаяма, до активизиране. Всяка глава има специално посвещение и много интересни цитати, а визията е просто УАУ. Art of Attention е истинско бижу в моята библиотека.

Maps to Ecstasy на Gabrielle Roth

Въпреки че книгата е посветена на екстатични танци е 5-те ритъма, в нея има много йога. Философията на авторката е близка до моето разбиране и усещане за практиката – по-добре е да сме свързани с тялото си и да се движим по автентичен начин, отколкото сляпо да се доверяваме на някой. Отговорите са си в нас – в нашето тяло, в нашите усещания и емоции. И ако аз си позволявам да изпитвам всичко на постелката – плач, радост, тъга, гняв, умора, доволство…, значи се движа в правилната посока.

Strala Yoga на Tara Stiles

Харесва ми стила на преподаване на Тара – лекотата, с която тялото се движи и усещането, че винаги имаш избор са елементи, които искам да предам на хората в часовете си. Книгата й се чете много лесно и има интересни идеи, с които всички сме наясно, но рядко използваме в контекста на йога. В книгата Тара говори за силата на повторението, за естествените физични закони – ако искаш да отидеш напред, първо трябва да отидеш назад и за вътрешното усещане като основа на добрата практика.

This Moment Is the Perfect Teacher на Pema Chodron

Слушах аудио варианта на книгата в един много особен период от годината – период на вътрешно лутане и страдание, което нямаше ясна външна причина. Гласът на Пема ми действа  изключително успокояващо, а будистките концепции, описани в книгата бяха точния балсам за душевните ми рани. Всички изпитваме болка, всички страдаме, всички срещаме затруднения – когато използваме това знание, за да се чувстваме свързани, а не изолирани, болката става мехлем.

Ген Ключове на Ричард Ръд

Имам удоволствието да познавам и работя с момичетата, които разпространяват знанието за ген ключовете в България. Признавам си, в началото бях скептично настроена, но има нещо в тази книга… На моменти се чувствам сякаш някой е излял по прекрасен и адекватен начин собствените ми мисли на листа. Това за мен е сигурен знак, че някоя книга заслужава място на библиотеката ми. Отвъд правенето на профил и изследването на ген ключовете, които ние си носим, тази книга дава много ценна информация за различни исторически, духовни и чисто материални феномени. Изклюително съм благодарна на всички, които са работили по българския превод и издание.

 

Вашите предложения

Любов, любов, любов на Лиз Бурбо

“Тази книга ми припомни и затвърди знанието, че аз съм най-важният човек в моя живот и колкото по-скоро започна да се грижа за себе си (физически, духовно, емоционално), толкова по-бързо ще мога да помагам качествено и съзидателно на всички останали. В допълнение, чрез тази книга Лиз ми помогна (и продължава да ми помага) да работя за приемане (първо на самата себе си, следователно и на заобикалящия ме свят).”

Yoga for Life на Colleen Saidman Yee

Затворът, Фрагменти от цялото, Яма и Нияма на Христо Илиев

Това са някои от моите любими йога четива. Набелязала съм още много, които искам да прочета и които мисля, че ще намерят място в този списък.

Кои са книгите на йога и духовна тематика, които ти препрочиташ и препоръчваш на приятелите си? Сподели заглавията, имената на авторите + какво ти е харесало в книгата и аз ще я добавя към тази статия!

Живей в прекрасното Сега и чети повече!

Намасте,

Мон ॐ