Джаландара бандха – ключът към Духа

Намасте мили йогички,

Днес поставяме край на поредицата от статии за бандхите с последен пост на тема джаландара бандха – ключът към Духа. Желая ви приятно четене, а статиите за другите две бандхи можете да прочетете тук и тук.

Какво е джаландара бандха

Това е бандхата, която запазва и контролира притока на енергия към горните енергийни центрове и в същото време запазва издължаването на гръбнака ни от основата му чак до върха. Смята се, че това е най-лесната за усвояване бандха и в някои случаи най-приятната за практикуване.

джаландара бандха

Джаландара бандха и физическото тяло

Джаландара бандха, известна още като гърления ключ, е третата и последна бандха. Както се досещате от името, тя е разположена в зоната на врата и е свързана с мускула глотис. Чрез стягането на глотиса можем да контролираме отвора, през който въздуха навлиза в тялото и съответно количеството кислород, което усвояваме. На физически план функцията на джаландара бандха е да издължи и разтегне гръбнака в неговата най-горна част между диафрагмата и основата на черепа. За съвременния човек това е много деликатна зона, която се натоварва през целия ден. Застоялият начин на живот, носенето на тежки чанти и взирането в монитори през по-голямата част от будните ни часове поставят голямо напрежение върху врата и раменете и създават условия за неправилна стойка, болки, схващания и цялостна скованост в тази област.

Активирането на джаландара бандха ни помага да неутрализираме естествената извивка на врата и по този начин

 • декомпресира вратните прешлени
 • отпуска мускулите и сухожилията в областта на врата и раменете
 • създава повече пространство в тила, което е нетипично като усещане за съвременния човек, но пък е много приятно
 • създава стабилна платформа, така че тежестта на главата да е равномерно разпределена върху деликатната вратна структура

Прибирането на брадичката към ямката на гърлото пък фокусира вниманието ни върху дишането и по този начин ни прави по-осъзнати за ритъма и продължителността на дъха.

разтягане на гръбнака

Джаландара бандха и фините тела

На енергийно ниво джаландара бандха има две основни функции

 • да издигне енергията до горните две чакри
 • да контролира силата, с която енергията достига до тези две чакри

Мислете за последните два енергийни центъра като за много деликатни цветя. Те имат нужда от подхранване, но към тях трябва да се подхожда с внимание и търпение. Тъй като те са свързани с по-високи измерения и с концепции като абстрактно мислене, интуиция, връзка с Божественото, работата с тях се случва на много по-фино ниво. Съответно, ако мощна вълна от енергия достигне до тях с голяма скорост, това може да окаже негативно влияние върху тяхната деликатна структура.

От друга страна, заради разположението на тези две чакри в горната част на тялото (главата) Кундалини шакти трябва да извърви много дълъг път, за да стигне до тях. Често тя изобщо не достига до главата и Аджна и Сахасрара не се подхранват от нейната сила. Така че тези два енергийни центъра се срещат с два основни проблема:

 • липсата на каквато и да е енергия
 • резкият приток на голямо количество енергия, която може да достигне до тях

Джаландара бандха е като клапана на маркуча, който контролира притока на вода към деликатните цветя, така че да бъдат подхранени, но да не бъдат удавени.

Джаландара бандха и йога

Практукуването на джаланадара бандха е изключително полезно в йога практиката. Нейното активиране адресира един много често срещан проблем – започването на движението от главата. В много случаи движенията ни са водени от главата, макар че реално няма нужда от нейното включване. Със сигурност се сещате за някой ваш познат или приятел, който сякаш върви с главата си и я движи напред-назад при правенето на крачки. Тази тенденция поставя излишно напрежение в зоната на врата и раменете и компресира фините прешлени там, което води до болка и схващане.

Друга тенденция, която се наблюдава у съвременния човек е изнасянето на главата напред. Това е следствие от постоянното ни взиране в различни екрани и монитори. При това изнасяне тежестта на главата се разпределя неравномерно и се получават същите болки, схващания и компресии във вратните прешлени.

Активирането на джаландара бандха адресира тези проблеми, като връща главата в правилната позиция, заздравява мускулите на врата и декомпресира прешлените. За да активирате джаландара бандха просто трябва да приберете брадичките надолу към ямката на гърлото. Ако това ви се струва някак неестествено и не сте сигурни дали изпълнявате действието правилно, опитайте да използвате книга като помощно средство.

Активиране на джаландара бандха

 • Седнете в удобен кръстосан седеж и активирайте мула бандха в тазовото дъно
 • Издигнете гръдния кош нагоре без да огъвате излишно гръбнака. За целта просто вдишайте дълбоко и усетете как гръдния кош се издига напред и нагоре. При издишване задръжте тази позиция на торса и отпуснете само раменете надолу.
 • Дръжте гърдите високо без да огъвате врата.
 • Приберете брадичката надолу и навътре и, ако имате нужда, поставете книгата в пространството между брадичката и гръдната кост. Книгата ще държи фокуса ви върху джаландара бандха и ще ви помогне да свикнете с тази позиция на тялото.
 • Отпуснете напрежението в главата и раменете.
 • Останете тук за няколко вдишвания и издишвания.

 

За финал

Накрая на тази поредица е важно да запомните, че активирането на бандхите става с практика и търпение. Винаги е добре да потърсите съвет и помощ от сертифициран йога инструктор. Не се отказвайте и неслед дълго усилията ви ще бъдат възнаградени. Използването на бандхите ще подобри позата на гръбнака ви, цялостната позиция на тялото, походката и начина ви на движение. Ще се чувствте по-енергични, ще мислите по-добре и ще страдате все по-рядко от болки и скованост.

 

Желая ви приятно практикуване и живот в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон ॐ