Защо майките са най-добрите йоги

Тази статия посвещавам на всички майки, практикуващи и не.

На моя малък-голям гуру – дъщеря ми.

И на мама.

gyf08.09

Ранно ставане

Йога традицията изисква от отдадения практикуващ да става рано, за да може да изпълни ежедневната си практика. И докато за обикновения човек ставането в 6 е цял подвиг, някои йоги са будни от 3, за да могат да се насладят на т.нар. амрита часове (часове на божествен нектар). Къде е насладата на това среднощно практикуване все още убягва на моя йога практиуващ ум, но за сметка на това тялото ми на майка е познало добре нощното спане на пресекулки, което води до:

 • Задрямване по никое време (което практикуващите майки наричат медитация, но нека бъдем честни – спане е)
 • Странен почти прозрачен цвят на кожата на лицето (като истинско йога сияние)
 • Оттегляне навътре от сетивата, известно в йога като пратяхара (което се възприема като антисоциално поведение, но в същността си е свързване с вътрешния Наблюдател)

Търпение

Да направиш поза летящ гълъб след 5 години практикуване, при положение, че в началото не си можела и една чатуранга да изпълниш е досущ като процеса на сваляне на памперси на детето и приучаването му на гърне.

 • Отнема много повече време, отколкото някога си смятала
 • Всеки път е все едно започваш от нулата – очаквания, вълнение, готовност за сладкия момент на реалното изпълнение, но и едно леко присвиване под лъжичката, че нищо няма да се получи
 • Поредния неуспешен опит внася лек смут у близките ти хора – нищо не си успяла да направиш, обаче си толкова обнадеждена, че не можеш да свалиш самодоволната усмивка от лицето си, което кара околните да се притесняват за цялостното ти психическо състояние

Хранене

Някои йоги споделят, че редовната практика балансира така добре енергийните им тела, че чувството за глад драстично намалява. Да не говорим, че храните с животински произход в даден момент от само себе си отпадат от менюто на практикуващия.

Някои майки споделят, че гледането на малко дете също драстично намалява апетита по простата причина, че постоянно дояждащ преполовения пакет солети (спокойно, от ръжено брашно са), нагризаната филия с мед, започнатата купичка с ядене. Това създава у околните илюзорното усещане, че никога не ядеш. Въпреки че самата ти не си спомняш кога за последно си се хранила на маса, с прибори, за повече от 15 мин, поддържаш версията, че си хапваш добре. Защото си е самата истина. Само дето вместо от твоето меню да отпадат храни, ти прибавяш към него нови изкушения от типа на безвкусни бебешки бисквити и пюрета с неясен състав (просто от недоспиване не си спомняш какво си сложила в блендера).

Пранаяма и медитация

Йогите и майките са усвоили едно от най-важните и ценни умения в съвременния свят – умението да се диша правилно.

И докато йогите залагат на вътрешно и външно задържане, алтернативно дишане и брамари, основната дихателна техника, на която разчита всяка майка е дълбоката въздишка.

Сладкото ти детенце е счупило любимата ти чаша за кафе и сега освен, че си лишена от този прекрасен източника на ежедневна наслада, трябва и да изпереш полятия с кафе килим – дълбока въздишка.

Виждаш как рожбата ти разплита единствената ти нормално изглеждаща неоповръщана жилетка точно преди излизането, за което я гласеше – Дъълбока въздишка.

Ангелчето на мама решава да отиде и да се изпишка върху току що прибраното пране – ДЪЛБОКА въздишка.

Събужда те миризмата на пълен памперс, отваряш очи и виждаш как малката художничка е ровила в него и е изрисувала цялата кошара, чаршафите, матрака и себе си – ДЪЛБОКА ВЪЗДИШКА. (Това е по дейстивтелен случай, ако някой се интересува.)

Разбира се, практикуването на толкова много пранаяма води до естествено изпадане в медитативно състояние. Най-вече докато чистиш килима, събираш прежда от пода, переш дрехите ЗА ВТОРИ ПЪТ ДНЕС и се чудиш как точно да изпереш матрака.

Сърцето ти се отваря

Една от основните идеи на йога е да се научим да приемаме всичко такова, каквото ни се предлага без да съдим и отграничаваме добро от зло, красиво от грозно, приятно от неприятно. По мое скромно мнение (базирано на 2 години емпирични изследвания в домашни условия) майките са и си остават едни от най-отдадените йоги. Защото в момента, в който гушнеш детето си за първи път, сърцето ти не просто се отваря, но и избухва във вълна от безгранична любов, която не може да бъде побрана в метафори.

И си остава така завинаги. Каквото и да прави, казва или мисли детето ти. Колкото и да му се караш, сърдиш, ядосваш, ти винаги винаги ВИНАГИ го обичаш със сила, която често изненадва и теб самата.

Мога само да ти пожелая да обичаш по същия начин и всички останали, най-вече себе си. И не забравяй да кажеш на майка си това, което се надяваш да чуеш някой ден и ти:

Благодаря ти, мамо! Обичам те!

Живей в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон ॐ

 

 • Olga Karamfilova

  Благодаря за прекрасната статия, успя да ме разсмее и разплаче едновременно! На 100% резонира с мен, особено частта Сърцето ти се отваря – прекрасно казано наистина! :)

  • Благодаря ти за милите думи, Олга. Сърцето на мама е безкрайно наистина