Физиология на медитацията

Всички знаем, че медитацията е един от най-добрите начини да намалим стреса в ежедневието си, а науката едва сега започва да разгадава какво се случва с нас, когато медитираме. И докато за някои хора идеята да стоят неподвижно, съсредоточени върху дишането си, звучи като метод за изтезание, съвременните учени вече предоставят доказателства за дълготрайните полезни ефекти от медитирането. За да обясним какви са физиологичните ползи от медитацията, нека първо разгледаме какво се случва с тялото, когато е стресирано.

Стресът е физиологична функция, без която не бихме могли да оцелеем, тъй като именно стресовата реакция на тялото е предпазвала нашите предци от животозастрашаващи опасности като диви зверове. Въпреки че днес по-голямата част от човечеството живее в доста благоприятна среда, нашите тела реагират на стреса по същия начин, по който са реагирали тези на далечните ни предци. И докато при тях това е било жизненоважно, в нешето съвремие стресът се превръща в една от първопричините за тежки хронични заболявания.

На хормонално ниво, когато сме подложени на стрес, тялото започва да произвежда адреналин и кортизол в големи количества, Резултатите от свръхпроизводството на тези хормони са следните:

  • отделяне на голямо количество токсини
  • дехидратация
  • освобождаване от храна и течности
  • повишено производство на антитела

С други думи, тялото се подготвя за така наречената figh or flight (бий се или бягай) реакция и в някои случаи това е изключително полезно. Но, поради наближаващ краен срок, неплатени сметки, лош трафик, или (сложи тук причината да се стресираш), ние се оказваме в една постоянна подготвка за борба или бягство и така нивата на адреналин и кортизол остават постоянно високи, което унищожава тялото ни отвътре навън.

медитация и стрес


 

Медитацията, от друга страна, ни помага да понижим хормоналните нива и да дадем на тялото си така необходимата му почивка. Ето как се случва това – когато медитираме нашите червени кръвни телца поглъщат по-малко кислород, което значи че тялото ни произвежда по-малко свободни радикали. Именно те са сочени като главни виновници за стареенето на организма, така че, когато медитираме ние забавяме процеса на разлагане на тялото. Казано по друг начин, по време на медитация ние забавяме неврологичните и микробиологичните дейности на тялото, което води до хормонално балансиране и намаляване на стреса на физическо ниво.

Тези от вас, които имат опит с медитацията, може би са имали тикове, изтръпвания, мравучкания или други чисто физиологични усещания, докато медитират. Това се случва, тъй като по време на медитация нашата неподвижна поза и изправен гръбнак позволяват на тялото да идентифицира участъците, в които е натрупало напрежение и да го освободи по естествен начин.

гръбнак и медитацияИ тъй като споменахме изправения гръбнак, нека уточним и неговата важност. От чисто физиологична гледна точка, гръбнакът е оста на нашето тяло. Всички знаем, че по неговото продължение тече гръбначно-мозъчна течност, която е важна част от централната нервна система. Тази течност, позната още като гръбначен мозък, свързва главния мозък с опашката ни и има две основни функции – проводна и рефлексна (т.е. осъществява двупосочна връзка с главния мозък и координира дейността на различни органи). Погледнат през перспективата на йога философията, гръбнакът е свързан с основният енергиен канал, течащ през тялото ни (сушумна), така че неговата правилна позиция гарантира свободния енергиен поток.  Когато медитираме с изправен гръбнак ние спомагаме за обмена на информация между мозъка и органите ни и оставаме по-осъзнати за усещанията в тялото.

 

И за финал, бих искала да споделя с вас едно разкритие на съвременната медицина – чрез медитация можем да променим гените си. От 2009 година насам учените разглеждат задълбочено влиянието на редовната медитация върху нашето ДНК, и по-специално, върху оконачанията на хромозомите, известни като теломери. Тяхната дължина е от изключителна важност за биологичното стареене, но при всеки цикъл на делене на тези участъци,те стават все по-къси и по-къси. Единственият начин те да бъдат удължени е с помощтта на ензима теломераза. И тук идва ролята на медитацията – през 2010 година нобеловият лауреат Елизабет Блекбърн, заедно със своя екип, доказва, че хората, които медитират редовно произвеждат този ензим в по-големи количества. Още едно доказателство, че медитацията удължава живота на клетките, а по този начин и на организма като цяло.

И така, нека обобщим ползите от медитацията:

  • забавяне стареенето на клетките
  • хормонален баланс
  • освобождаване от стреса на физическо ниво
  • регулиране фунцкиите на различните телесни органи

Надявам се тези причини да са повече от достатъчни за вас, за да опитате медитация. А тези, които нямат опит в медитирането, могат да очакват приятни и лесни медитативни техники, представени в бъдещи статии.

Намасте и честита 2015 година!

Мон ॐ