Осъзнаване без избор

Автор: Петър Петров

През годините, докато помагах на хората да разглеждат миналите си животи установих, че при някои от тях се получава по-трудно. Наблюдавах и стигнах до хипотезата, че всичко зависи от желанието на човека да получи познание! Ако мисълта им за нещо неприятно, за някакъв страх е по-силна от желанието им за познание, те не се отпускат и не виждат минал живот. Ако имат прекалено голямо желание да „гледат филм“ и да виждат ясно и ярки образи още от първият миг, тяхното желание за познание е прекалено голямо и това понякога може да попречи да възстановим спомена от миналото.

gyf2807Според мен подходящото състояние по време на пътуването в минали животи е състоянието на „Безпристрастния наблюдател“. Това е състояние, в което просто наблюдаваш без очаквания, без контрол на вижданото, без отхвърляне или копнеж, без колебание, без оценяване, състояние на осъзнаване без избор. Същото състояние е и много подходящо за медитация. Медитация без концентрация, без избор.

Не може да има никаква медитация в концентрация! Самата идея да се опиташ да накараш ума ти да спре над един обект за повече от 6 до 10 секунди е абсурдна! Затова много хора ми казват: „Много ми е трудно да медитирам.“ Надявам се някой ден хората да приемат, че те не контролират абсолютно нищо! Нито могат да кажат кога да залезе или да изгрее слънцето, нито могат да заповядат на пеперудата в коя посока да лети, нито могат да контролират на къде да се насочи вятъра и т.н.

Ние дори не можем да задържим собствения си дъх за повече от 2-3 минути, и то в най-добрия случай. Нека опитаме да спрем да контролираме поне за няколко минути! Нека опитаме да спрем да чакаме, да търсим, да именоваме и класифицираме всичко с „харесва ми“ и „не ми харесва“. Нека поне за малко оставим нашият ум просто да наблюдава всичко, което се случва около нас – шумовете, усещанията в тялото ни, мислите ни. Нека оставим ума ни само да осъзнава, без да избира.

Ето какво пише Джиду Кришнамурти по темата: „Всичко зависи от състоянието на вашият ум! Само вие можете да разберете това умствено състояние, като наблюдавате, без да изпитвате желание да променяте каквото и да е било,  без да се намесвате, без да се съпротивлявате, без да одобрявате, да оправдавате, да осъждате, което означава, че вие наблюдавате без да избирате! В следствие на това осъзнаване без избор може би вратата ще се отвори в вие ще откриете измерението, в което не съществуват конфликт и време“

Ето в това състояние се случва истинската медитация и пътуването в минали животи.

Повече за работата на Петър и за метода регресия, можете да научите тук.

Благодаря на автора за прекрасния текст. Ако и ти си готов да ни разкажеш за йога приключенията си или да споделиш опита си с Goyogaflow общността, пиши ми на moni@goyogaflow.com

Живей в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон ॐ