Без захар

За моите 23 години живот на земята сигурно съм изяла повече захар от родителите си, дядовците и бабите си взети заедно. Тази година за първи път реших, че ще последвам традицията за new year resolution и ще променя нещо в себе си. Ето какво е обещанието, което си дадох в навечерието на 2015 – без захар. Просто, ясно, конкретно… на пръв поглед. Защо реших да изключа захарта от хранителния си режим и защо, всъщност, това е толкова трудно, ще разберете сега.

Пиша тази статия с уговорката, че не съм експерт и моето лично проучване по темата съвсем не я изчерпва. Привествам всеки коментар и всякакви дискусии, защото да говорим за това е крачка напред към решаването на проблема.

тяло без захарБез захар тялото ликува

Защо все повече хора твърдят, че захарта е вредна? Някои казват, че това е така, защото тя съдържа т.нар. празни калории. Един от експертите по темата (Робърт Лъстиг) твърди, че животът без захар е много по-сладък, заради начина, по който тя действа на тялото. Захарта, казва той, се състои от две молекули – глюкоза и фруктоза. Докато глюкозата е важна за захранването на мускулите, фруктозата отива директно в черния дроб и може да причини множество болести и здравословни проблеми. Високите нива на фруктоза предизвикват свръхпроизводство на инсулин от панкреаса, които не могат да се усвоят от организма, т.нар. инсулинова резистентност.

Тази резистентност, която може да се прояви в различни органи води до редица заболявания.

 

  • ако се прояви при мускулите, това води до диабет
  • ако се прояви при черния дроб, това води до прекалено натрупване на мазнини около него и като следствие до затлъстяване
  • ако се прояви при яйчниците, това води до поликистоза
  • ако се прояви при мозъка, това води до Алцхаймер (така смята професор Сюзън Деламанте на база на нейни излседвания с плъхове)

От друга страна, наблюденията на д-р Луис Кентли (специалист по онкология с дългогодишна практика) показват, че при някои видове рак туморите притежават инсулинови рецептори. В тези случаи, когато има свръхпроизводство на инсулин, туморът поглъща глюкозата, предназначена за мускулите и така нараства.

Не мисля, че има нужда да навлизаме в много задълбочени подробности относно сериозността на тези болести. Вярвам, че всеки, до когото тази статия достигне, ще приеме описаните тук научни изследвания като повод да започне свое лично проучване относно влиянието на захарта върху здравослновното състояние на тялото.

Без захар мозъкът страда

мозък без захарОт момента, в който започнем да опитваме твърди храни като бебета, нашият мозък започва да създава невронни пътечки, чрез които да запаметява кое ни е харесало като вкус и в последствие да си го иска. Когато ядем банан, например, една група неврони, наречена вентрална тегментална област с помощтта на невротрансмитера допамин подава сигнал до нуклеус кумбенс (участък от мозъка, с който възприемаме храната, която обичаме). Този участък, от своя страна, е свързан с префронталния кортекс (моториката ни). Ако вкусът на банана ни харесва, мозъкът ни казва нещо подобно: “Това е вкусно, ще запазя информацията, за да знам, че ми харесва за напред. А сега си отхапи още една хапка.”

От еволюционна гледна точка сме по-склонни да предпочитаме сладки храни, защото това е знак, че те са узрели (сладостта на узрялата слива я отличава като годна за храна от киселия вкус на незрелия плод). Да не забравяме, също така, че и кърмата има сладък вкус. Но една пакетирана вафла се различава по състав от банана или сливата именно по високото си съдържание на захар. А експертите в неврологията са установили, че захарта активира същата мозъчна пътечка като кокаина, хероина, цигарите и алкохола. С други думи, пристрастяването към захар е напълно реално и има своите последствия.

Експерименти, правени с плъхове показват, че животни, на които е предлагана подсладена храна предпочитат нея пред обикновената и с течение на времето започват да ядат все повече, защото мозъкът привиква към нивата на захар и търси още и още, за да произведе същото количество допамин. Когато подлсадената храна на пристрастените плъхове е заменена с обикновена, те показват признаци на апатия, депресивност, безпокойство (имат симптоми като тракащи зъби, тремори в лапите, тикове). Поставени в екстремни условия (плъховете се пускат във вода), те отказват да плуват, за да стигнат до сушата, или ако решат да опитат да стигнат до нея, това им отнема много повече време.

С други думи, захарта предизвиква производство на допамин в мозъка, което от своя страна води до промени в моториката и мотивацията. Свръхпроизводството на допамин ни прави свръхмотивирани от една страна и по-склонни да действаме импулсивно от друга (по-вероятно е след първото парче торта да изядем още едно). С течение на времето мозъкът става резистентен към определено количество захар и има нужда от още, за да се активират допаминовите рецептори. И така стигаме до пристрастяване.

Защо хранителен режим без захар е труден за спазване

диета без захарЗащото по-голямата част от храната, която ядем е преминала през някаква обработка вече. По-лесно е да си купим доматен сок, отколкото да си направим сами. Само че този готов доматен сок има добавена захар. Така е с повечето обработени храни, които си купуваме от супермаркета – от сладкишите и шоколадите до някои видове хляб. Като допълнение, в състава на храните освен “захар” може да видите и други термини (царевичен сироп, ечемичен малцов сироп и други), които на практика са захар. Така излиза, че ние реално поглъщаме много повече захар, отколкото е препоръчителната дневна доза по стандартите на Световната здравна организация (6 чаени лъжички за жени и 9 за мъже – една лъжичка е около 4 грама). Сами можете да сметнете какви количества приемате.

Разбира се, световните гиганти в хранителната индустрия не само отричат това, но и твърдят, че те се съобразяват с изискванията на потребителя и слагат достатъчно ифнормация на опаковките, за да може всеки от нас да направи информиран избор. Дали е така всеки може да прецени за себе си.

Без захар от 01.01.2015

без захарМоят личен опит от последните два месеца показва следното – трудно се изключва захарта от диетата. Не само, защото тя е практически навсякъде, но и заради мозъчния глад, който е свързан с нея. За сметка на това, резултатие са много по-високи нива на енергията и много по-рядка рязка смяна в настроението. (За килограми и сантиметри не мога да говоря, защото не знам какви бяха числата, когато започнах). Въпреки че все още ми коства усилия да откажа шоколадовата бонбонка или парчето торта, знам, че го правя за себе си и здравето си. А и алтернатива винаги има не само в лицето на плодовете, но и под формата на здравословни десерти, приготвени изцяло от естествени продукти (без захар, консерванти, оцветители, набухватели). За щастие подобни сладкарници започват все по-често да се появяват и добиват все по-голяма (заслужена) популярност.

Тъй като смятам, че темата е меко казано серозна и заслужава да се говори за нея, ви оставям източниците, които аз използвах, за да напиша тази статия. Отново искам да отбележа, че не съм експерт. Споделям своята лична гледна точка, опитност и информацията, която аз съм намерила. Оставам в полето на отворената дискусия и съм склонна да чуя (прочета) мнения, подплътени с факти. Мисля, че всеки има право да яде, каквото сметне за добре, след като се е информирал по темата. Тялото си е наше и сами избираме какво да правим с него.

Източници

The Secrets of Sugar

Fed Up

Sugar:The Bitter Truth

This is what happens to your brain when you give up sugar

The amount of hidden sugar in your diet might shock you

How to Quit Sugar for a Year

Хари Ом

Мон ॐ