Как да се погрижим за себе си след раждането

 

Намасте, мили йогички

честит понеделник!

Днешната стати е специално посветена на всички бъдещи и наскоро родили майки. Приятно четене!

Честито! Вече си майка и страшната част с раждането приключи. Време е да се насладиш на новата си реалност, която в по-голямата си част се състои в гушкане и грижи за малкото човече. Вероятно хвърляш обнадежден поглед към постелката за йога от време на време, но имаш сериозни съмнения относно точния момент, в който ще я използваш пак. Знам, че при мен беше така за известно време. Всъщност, практиката ми стана редовна и достатъчно продължителна едва след като дъщеря ми навърши годинка. Въпреки това, през първите 12 месеца след раждането й, успях да инкорпорирам малки елементи от йога в ежедневието си, така че да не се чувствам напълно отдалечена от предишната си практика.

postnatal care

Това са моите съвети към теб. Нека видим как да се погрижим за себе си след раждането

Намали темпото

Знам, че една част от теб ще иска да се върне на постелката възможно най-скоро. Опитай се да успокоиш този вътрешен порив, дай си време. Тялото ти е постигнало нещо невероятно – дай му почивката, която заслужава. Заради психологическите и хормонални промени, през които преминаваш след раждането, много йога преподаватели препоръчват да се върнеш на постелката 6 седмици след раждането. От личен опит знам, че това е трудно постижима цел. Ето защо, ако нямаш търпение (и раждането ти е било нормално) можеш да започнеш с няколко-минутни практики за разтягане и осъзнаване на тялото. Винаги, когато имаш на разположение 5 минутки за себе си, можеш да експериментираш с някоя от любимите ти асани. Моите постнатални фаворити са:

  • Планка и всичките й вариации
  • Навасана (поза лодка)
  • Експерименти с бакасана (поза гарван)

Опознай тялото си

Колкото и да ни се иска, телата ни не могат магически да се върнат към формата си преди бременността и раждането. Важно е да подхождаме към тях с много любов и грижа и да не се разстройваме, ако открием, че любимата ни асана ни е недостъпна. В никакъв случай не насилвай тялото си – не се пренатоварвай физически и се храни здравословно в достатъчни количества. Опознай тялото си след раждането. Ако си практикувала йога по време на бременнността, вероятно в момента си много по-гъвкава, отколкото някога си била. Не след дълго ръцете и коремът ти ще възвърнат предишния си тонус. Вдигането на детето ти със сигурност ще помогне за този процес. Разглеждай тялото си като чуден механизъм, който постоянно подлежи на промени. Погрижи се подобаващо за него и то ще ти се отблагодари.

Направи си проверка на тазовото дъно при специалист.

По мое мнение, това трябва да е първият съвет към всяка новородила майка. Тазовото ти дъно има жизнено важна роля по време на бременността и раждането. То изнася голяма част от тежестта на бебето и се отпуска, за да може раждането да протече гладко. Процесът на отпускане на тазовото дъно може да доведе до дисфункция на сакроилиачните стави, което в дългосрочен план означава по-лесното им износване. За щастие това е лесно поправим проблем. Една проверка от дзен тай шиатсу или юмейхо терапевт е достатъчна, за да се види състоянието на тазовото дъно и да се предприемат съответните мерки за наместването му.

Практикувай Капалабати

Повечето жени признават, че след раждането една от пролебмните зони в тялото им е коремът. Но да се грижиш за новородено бебе рядко ти позволява да обърнеш повече внимание на себе си и да отделиш време за практика или да отидеш до кварталния фитнес. Йога предлага решение на този проблем. Практикуването на Капалабати или огнено дишане за 3 минути сутрин ще ти помогне да затоплиш тялото си, да забързаш метаболизма и да стегнеш коремната стена. Това е лесна пранаяма, която може да се изпълнява навсякъде и не изисква никаква предварителна подготовка – можеш да я практикуваш, докато вършиш нещо друго. С малко постоянство и търпение резултатите ще бъдат налице.

Практикувай осъзнатост

Малките деца са изключително чувствителни и лесно реагират, когато усетят, че обстановката около тях се променя. Тяхното спокойствие е пряко свързано с емоционалното състояние на възрастните, с които те общуват. За това е хубаво да се грижим не само за тялото, но и за ума си. Всеки път, когато усетиш, че си прекалено уморена или изнервена, можеш да си вземеш малка почивка. Вдишай дълбоко и издишай с въздишка. Позволи на напрежението да излезе от тялото ти и не забравяй, че и това ще мине. Децата растат толкова бързо. Преди да си го осъзнала, твоето мъниче ще е по-самостоятелно и отговорно. Наслади се на всеки миг с него, докато все още можеш да го гушкаш до насита.

Е, това беше всичко за днес, мили йогички. Накратко, дайте на себе си и на вашите деца цялата любов и грижа, на които сте способни. И не забравяйте, че щастливата майка отглежда щастливо бебе.

Намасте,

Мон ॐ