САМОДИВИ В САМОТРАКИ

ЯСНА.

maria13Исках да съм ясна. На себе си. И на останалите.

Ясна, за разлика от прототипа си Мария, имаше удивителни способности. Умееше ясно да зявява себе си и своите граници. Знаеше как да казва „не“ така че не само да я разберат и уважат желанието й, а и да й благодярат за това.  Цамбурваше се с ентусиазъм в топлите тъмни води на минералния извор посред нощ, когато дори пълнолунието се беше оттеглило зад услужливата облачност.  Катереше се боса и гола по огромните камъни и почти отвесни скали по реката, за да открива водопад след водопад, все по-нагоре и все по-нагоре. И без изобщо да й мине през главата „ама ще настина“, се гмурваше в дълбоките ледено студени планински води, които караха всяка нейна клетка да крещи от възторг. А после прегръщаше някой огромен затоплен от слънцето камък и й се искаше да не се отлепя от там. Без страх, без задръжки, без дрехи. Смела, красива и гола – тя беше у дома си. Щастлива.

Ясна ме научи на много неща и ме разходи не само из магнетичните места на острова, но и ми показа неизследвани и вълнуващи аспекти на моя собствен Аз. Отговори ми на въпросите, които ме вълнуваха, и на такива, които не се бях сетила да си задам. Върна ми спонтанността, припомни ми вкуса на удоволствията и забавленията с помощта на все по-развеселяващата се групичка от герои и героини, които пътешестваха с мен.

Но най-големия подарък, който тя ми направи,  беше….любов. Показа ми  колко е важно и вдъхновяващо е да се приемеш и обичаш безрезервно. И да не спираш да се преоткриваш.

Какво разбрах за себе си и как приключенията и удоволствията и за тялото, и за душата преливаха от едно в друго, точно като самотракийските водопади, засега ще запазя за себе си. Най-малкото защото не бих искала да „издам“ голяма част от преживяванията на онези дами, които заминават през септември. Или пък ще заминат догодина. Но все пак, ще кажа едно:

Скъпи бъдещи Самодиви, независимо дали имате тема, по която искате да работите, или просто искате да преживеете нещо вълнуващо, красиво и забавно, което надминава очакванията ви, категорчино мога да ви обещая, че ще се върнете от Самотраки по-цели, по-разкроени, по-красиви и обичащи се, и много, много вдъхновени.

maria15

 

Ясна, обаче, не я търсете там. Прибрах си я. Сега живее в мен. Ако някога се срещнем – ще ви запозная:).

Край.

Всъщност, не – начало:)

 

 

Благодаря на Ука, на хората, с които споделих преживяванията си на острова, на Деви и на Мон, която ми даде шанса да споделя и с вас.

maria18

Фотографии: Ноа, Юли и моа:).