Удияна бандха – ключът към дъха

Намасте мили йогички,

След големият интерес, който статията за мула бандха предизвика, тази седмица продължаваме темата. Днес ще разгледаме удияна бандха – ключът към дъха ни. Да започваме!

Какво е удияна бандха

Удияна бандха е вторият мускулен ключ в тялото, разположен в зоната на слънчевия сплит. На физиологично ниво това е диафрагмата ни, която играе важна роля в способността ни да използваме пълния капацитет на белите си дробове. Името удияна от санскрит означава „летяща“, така че това е летящият мускулен ключ, известен още като коремен.

Истината е, че и мула бандха и удияна бандха са свързани с коремната мускулатура. Ако си представите коремната кухина като крепост и всички мускули, които я обграждат като крепостни стени, тези две бандхи са като портите в двата края на крепостта. Активирането на мула бандха заключва коремната мускулатура ниско долу в основата на корема (южната порта), докато активирането на удияна бандха активира заключването на коремната мускулатура, директно под гръдния кош (северната порта). Двете бандхи могат да работят по отделно, но активирани заедно те създават един много специфичен вакуум в коремната кухина, който има множество ползи за тялото и, разбира се спомага за изкачването на Кундалини енергията нагоре по Сушумна.

удияна бандха

Удияна бандха и физическото тяло

Както вече споменахме, удияна бандха играе ключова роля в динамиката на дишането. Тя е основният мускул, който предизвиква триизмерни промени във формата на торакалната и коремната кухини. Какво значи това? Белите ни дробове са разположени в торакалната кухина (гръдния кош), който при вдишване увеличава обема си в три равнини – нагоре/надолу, наляво/надясно и напред/назад. При издишване обемът в торакалната кухина намалява в същите три равнини. Тъй като диафрагмата е единственият мускул, който отделя торакалната от коремната кухини, при дишането, формата (не обема) на коремната кухина също се променя. Накратко, тъй като тези две кухини са свързани, състоянието на едната оказва голямо влияние върху състоянието на другата. Например, когато сме преяли, дишането ни се затруднява.

Каква е ролята на диаграгмата във всичко това?

Диаграфмата можем да разглеждаме като пода на торакалната кухина и покрива на коремната кухина. Структирата ѝ се разпростира върху сравнително голяма порция от тялото ни. Най-високите ѝ части стигат до пространството между трето и четвърто ребро, а най-ниските са закрепени за предната част на трети лумбален прешлен. Можем да си представим това пространство като измерим разстоянието от зърната до пъпа. Нейната форма често е оприличавана на парашут, медуза, гъба или шлем. Диафрагмата е куполовиден мускул, чиято структура се поддържа изцяло от органите около нея.

удияна бандха и дишане

Използвайки диафрагмата ние можем да активираме, както коремно дишане (при вдишване коремът се издува, при издишване се прибира), така и дишане с гръдния кош (при вдишване се увеличава обемът на гръдния кош, при – издишване намалява). Как дишаме зависи от това кои части на диафрагмата са подвижни и кои остават стабилни. Да наричаме коремното дишане диафрагмено (както често се случва), всъщност е погрешно, тъй като диафрагмата участва в дишането, независимо коя кухина се издува при вдишване и съответно свива при издишване.

Удияна бандха и фините тела

Нека първо изясним разликата между удияна бандха и удияна крия. Удияна бандха е активирана, когато коремната ни мускулатура е леко стегната, но можем да дишаме свободно. Удияна крия е техника, при чието изпълнение се случват няколко неща.

Удияна крия е специфичен процес, който се прави само на празен стомах (вече знаете защо) и е свързан с т.нар. в йога „кумбхака“. Кумбхака означава задържане и е пауза, която се прави след вдишването (антар кумбхака) или след издишването (баха кумбхака).

Удияна крия се прилага при задържане след издишване (баха кумбхака), когато в белите дробове не е останал никакъв въздух. След пълното издишване се прилагат и трите бандхи (за джаландара бандха ще говорим следващата седмица), при което в кореманата кухина се получава вакуум и мускулите се доближават до гръбнака. Това действие е много благоприятно за вътрешните органи, които получават нежен масаж и тонизиране. От енергийна гледна точка, удияна крия стимулира вътрешния огън и трета чакра (Манипура). Това води до подобрено в храносмилането (на физическо ниво) и до по-висока самооценка, засилена воля и желание за промяна и движение (на енергийно ниво).

Ето тук можете да видите обяснение и демонстрация на удияна бандха и удияна крия от Кино Макгегър.

Удияна крия и йога

Удияна крия първо се учи като самостоятелна техника. След пълното ѝ усвояване, може да се прилага в асани и пранаями. Повечето йога учители препоръчват да изпълняваме удияна крия от изправено положение. Ако нямате опит, потърсете съвет от йога преподавател, който да ви помогне да усвоите техниката на изпълнение. Не си правете експерименти сами в домашни условия. Удияна крия е много силно заключване, чието неправилно изпълнение може да има здравословни последствия. Удияна крия не е добре да се изпълнява от бременни жени, хора с високо кръвно налягане, хора със сърдечни проблеми или глаукома.

Удияна бандха от друга страна, се препоръчва да се изпълнява в йога практиката, тъй като стабилизра торса и в същото време спомага за по-лесното и по-пълноценно дишане.

Как да усетим работата на диафрагмата – подготвително упражнение за удияна крия

Седни на петите си. Направи юмрук с ръце, като първо свиеш едната ръка и после поставиш другата върху нея. Постави ръцете в меката част на корема точно под стернума. Наведи торса напред и сложи главата си на пода (или на възглавница). Вдишай дълбоко и с издишване остави тялото да натежи върху ръцете ти. Съзнателно отпусни коремната мускулатура. Дишай бавно и дълбоко. Остани тук, колкото можеш без да накъсваш дъха си. Крайната ти цел е да можеш да задържиш тази позиция три минути. Не насилвай тялото си, бъди търпелив и си дай, колкото време ти е нужно, за да постигнеш желания резултат.

Желая ти живот в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон ॐ