Трите бандхи – мускулните ключове в тялото

Намасте мили йогички,

Днес започваме една поредица от статии, посветени на т.нар. бандхи. Бандхите са изключително важен инструмент в йога практиката ни. Използването им улеснява изпълнението на асаните, има множество благотворни ефекти върху тялото и не на последно място, оказва благоприятно влияние върху фините нива на съществуване и енергиините ни центрове (чакрите).

бандхи

Какво са бандхи?

Бандхи са мускулни ключове, които са източници на сила (на санскрит: стира) във физическото тяло, а на енергийно ниво поддържат гръбнака ни в правилна позиция. Гръбнакът е физическото проявление на основния ни енергиен канал Сушумна, през който се движи събудената енергия Кундалини. Ето защо за всеки практикуващ правилната стойка е от изключително значение.

В древни времена знанието за използването на бандхите се е давало на ученици, които са усвоили основни асани и дихателни техники. Бандхите са били следващото ниво по пътя на духовно развитие на търсещия.

Тяхното усвояване води до множество промени на физическо, емоционално и ментално ниво. Бандхите служат като пътеводители на фините енергии в тялото ни. Те упражняват хидравлично напрежение, което позволява на Кундалини да се задвижи и да тръгне нагоре към седма чакра.

В тялото ни има три бандхи:

трите бандхи

 • Мула бандха – разположена в тазовото дъно
  • активират се мускулите в зоната на перинеума (за мъжете) и шийката на матката (за жените)
 • Удияна бандха – разположена в зоната на слънчевия сплит
  • активира се диафрагмата
 • Джаландара бандха – разположена в зоната на гърлото
  • активира се глотиса

Всяка бандха е свързана с активирането на определни мускули, което води до промените, за които споменах. В началото можем да активираме бандхите по време на йога практиката си, за да създадем хидравличното напрежение, нужно на фините енергии да се задвижат и да тръгнат нагоре. В последствие, бандхите стават интегрална част от живота ни.  При редовно практикуване мускулите, свързани с бандхите се тонизират и стават все по-силни. Това ни позволява да държим тези мускулни ключве леко активирани през целия ден (без да използваме волеви усилия) и да поддържаме гръбнака си добре изправен и издължен. Това от своя страна означава:

 • По-добра стойка
 • По-малко болки в кръста и гърба
 • По-голям приток на кръв към мозъка
 • По-бърза и ясна мисълбандхи и позиция на тялото

Използването на бандхите ни позволява да достигнем до мъдростта, закодирана в нас. Добрата комуникация между съзнателния ум и вътрешните мускули разширява възприятието и разбирането ни за телата ни. Интегрирането на бандхите в практиката ни, ни учи:

 • Как да използваме по-добре мускулите си
 • Как да отпускаме излишното напрежение
 • Как и къде да упражняваме напрежение съзнателно, за да постигаме целите, които сме си поставили

Използването на бандхите ни позволява да преминем на едно по-високо ниво на практикуване. Ние ставаме асаните, вместо просто да ги изпълняваме. Бандхите предпазват и насочват. Те предпазват гръбнака ни, като го държат в изправена позиция и насочват фините енергии там, където искаме те да се движат.

Заинтригувах ли ви вече?

Ако искате да разберете къде точно се намира Мула бандха, как да я активирате и какви са ползите от нейното активиране, очаквайте следващата статия!

А сега ви желая живот в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон ॐ