Какво научих през последните 2 години

Казват, че човешкият живот е изграден от ритми и повторения. Според някои всеки 7 години с нас се случват драстични промени. Моята теория, обаче е, че циклите на съдбовни нововъведения са много по-кратки и интензивни. И аз съм пример за това – само през последни 2 години родих, преместихме се в нов дом, смених работата си, дипломирах се и ЗАВЪРШИХ СЕРТИФИКАЦИОНЕН ТРЕНИНГ ПО СЕМЕЙНИ КОНСТЕЛАЦИИ!

Последното приемам за особен успех и гордост, защото това обучение промени живота ми. Този септември поставя края на дъъъългия период на учене. Отварям една нова страница – тази на Мон констелатора. Мон, която вече може да служи по един съвсем друг начин на себе си и другите. Мон, която никога няма да бъде същата, защото научи МНОГО нови неща. Ето някои от най-важните сред тях.

gyfpictemplate

Признавай реалността

Ставаш сутрин, поглеждаш навън ,виждаш, че вали и си казваш „О нееее, това ще бъде ужасен ден.” В момента, в който заявиш това, отричаш реалността. Навън вали. Това няма нищо общо с качеството на деня ти и начина, по който той ще се развие. Това, което правиш е да кажеш НЕ на дъжда, което не променя факта, че навън вали. Просто прави деня ти по-сложен.

Всички правим това през цялото време. Постоянно отричаме факти, които са пред очите ни, защото не ни харесват. Правим го със себе си (Аз не съм пристрастен към цигарите), с партньорите си (Той е перфектен), с родителите си (Те не ме обичат, защото не се съобразяват с мен). Реалността е такава, каквато е и нашето мнение за нея не я променя. Колкото повече й се съпротивляваме, толкова по-трудно ни е да намерим спокойствие и щастие в дните си. За това следващия път, когато вали, виж дали можеш да си кажеш „Навън вали – това е реалността” и да останеш напълно безпристрастен по отношение на капчиците вода, които просто падат от небето.

Нямай очаквания, не си прави изводи, не анализирай

Представи си, че пред теб стоят твой колега и шефът ти, които знаеш, че са в напрегнати отношения. Застанали са един срещу друг и говорят. В един момент колегата ти отстъпва. Какво виждаш?

Виждаш, че той отстъпва – НИЩО ПОВЕЧЕ. Мозъкът обаче веднага решава – те са се скарали, колегата е уволнен, шефът е много ядосан и още, и още, и още…. Така отново изместваме фокуса от действителността към собствените си очаквания за нея. Можеш ли днес да подходиш към всяка ситуация без предварителни нагласи? Можеш ли да не съдиш хората по начина, по който се държат в момента? Можеш ли да останеш отворен за случващото се и да действаш само на базата на факти? Сигурна съм, че можеш.

В каквато степен не можеш да приемеш майка си и баща, си в такава степен не можеш да приемеш себе си

„Майка ми не ме обичаше, защото…”

„Баща ми ни изостави и аз никога няма да го погледна повече.”

„Родителите ми са ужасни – не ми позволяват да живея, както аз искам.”

Всеки един от нас в даден момент от живота си е мислил по подобен начин за родителите си. Обаче, познай какво, ти си дете на тези двама души, които наричаш мама и татко. Каквито и да са те, каквото и да са направили, както и да са се държали, трябва да помним две неща.

  1. Те са ни дали живот, а по-ценно от това няма. И дори само за това да намерим сили да им благодарим, пак е достатъчно.
  2. ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ родителите ни са правели и правят най-доброто, на което са способни.

Знам, че тази тема е трудна за някои от нас. Има хора, които са преживели трудни ситуации в родителското си семейство, страдали са без непременно да знаят защо. Но ние сме сбор от гените на нашите родители – една уникална смес от двама души, които са ни създали. И сме тук с определена цел, мисия, която трябва да изпълним. Чрез срещата си родители ни са ни дали шанса да се родим и да извършим това, за което сме дошли. Благодарение на тях имаме шанса да изживеем този странен, шантав, прекрасен, магичен живот.

Всеки има ресурса да се справи с проблема си

Всички се срещаме с определени проблеми в живота си. И всички сме чували прословутото „Решението се крие в проблема.” Ключовата дума тук е „крие се”. Това, което много често се случва е, че фокусираме цялата си енергия в проблема и забравяме, че там някъде зад него има нещо, което пропускаме или не искаме да видим. Ако дори само за момент насочим вниманието си към него, това отнема силата от проблема и ни ориентира към неговата същност. И когато погледнем това скрито, колкото и да е трудно за нас, ние интегрираме една част от себе си, която преди това сме отричали (или за която сме забравили). Именно това ни дава ресурса да се справим с онова, което наричаме „проблем”. Освети скритото и ще видиш, че всичко е разрешимо, че можеш да се справиш И с това. Най-важното, не забравяй всичко, през което си преминал до сега – ти имаш повече сила, отколкото някога си смятал. Гарантирам го.

Почитай тези, които са били преди теб

Ако в някакъв момент забравиш за цялата тази сила, която носиш в себе си, спомни си за всички, които са били преди теб. За майка ти, баща ти, твоите баби и дядовци, техните родители и техните родители и всиииички останали преди тях – така до самото начало. Ти си потомък на всички тези хора. И единственото, което трябва да направиш, за да получиш сила от стотиците ти предшественици е да почетеш онези, които са успели в живота си и да намериш място в сърцето си за онези, които са страдали. Това е – едно просто “благодаря” върши чудеса.

Същият принцип можем да прилагаме и

  • В работата си, като почетем всички онези, които са работили на нашата позиция преди нас
  • Във връзките си, като благодарим на бившите партньори на нашия любим

Всичко това, разбира се, правим мислено. И повярвайте ми, процеса на почитане на тези преди нас ни дава много сила и спокойствие да вървим по собствения си път с лекота и увереност. Ако все пак изпитвате трудности и имате проблеми, за които все още не сте намерили най-доброто решение, свържете се с мен. Вече имам ресурса да ви бъда полезна!

П.С. Благодарна съм на моите учители, които ми предадоха знанията си директно. Благодарна съм на организаторите, които направиха този тренинг възможен. Благодарна съм на колегите си, с които споделихме това преживяване. Благодарна съм на моя любим, който ме подкрепяше през цялото време. Благодарна съм на вас, че сте тук. Благодарна съм!

Живей в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон ॐ