Ин йога – работа върху фасцията

Тези от вас, които редовно следят новите тенденции в йога и обичат да експериментират с различни, непознати практики, със сигурност вече са се сблъскали с наименованието “ин йога”, дори и само на хартия. А тези от вас, които вече са опитали този стил, със сигурност са повторили. :) Защото ин йога е една невероятна алтернатива на всичко, което сте си мислели, че трябва да се случи в стандартен йога час. Ин (от ин и ян) е като меката прегръдка на майката, в която се сгушваш след като цял ден си бил потопен в океана на задълженията, грижите и малките емоционални кризи на ежедневието. Ин е връщане към себе си, работа отвътре навън, напълно различен начин на осъзнаване и общуване с тялото. Ин е естественият отговор на ян.

И ако този поетичен опит не ви е заинтригувал достатъчно, нека разгледаме науката зад тази практика.

ин йога

Какво прави ин йога различна от други стилове?

 Ин йога е много плавна, дори статична практика, при която определена асана се зъдържа в продължение на 3 до 5 минути. Работи се със силата на гравитацията и тежестта на собственото тяло. В ин няма напрежение, стягане и активиране на мускилите. Напротив, по време на ин практика, се стараем да сканираме тялото и да отпуснем всяка негова част (това включва най-вече стапяне на съпротивите на ума).

Защо да практикуваме ин йога?

 Както вече стана ясно, ин е отговор на ян. Така както след деня идва нощтта, след слънцето изгрява луната, след лятото идва зимата, нашето тяло също има естествена ритмичност и цикличност. След натоварването идва ред на почивката, след силовата практика е логично да дойде плавната нежна грижа за тялото. Ако се занимаваме изключително с ян практики (тези, които натоварват и развиват мускулатурата и събуждат вътрешния огън), рискуваме да пренапрегнем както тялото, така и ума.

Как работи ин йога?

Тази практика таргетира фасцията и се грижи за нейното плавно и нежно разтягане. И тук стигаме до интересната част, защото много от практикуващите ин йога говорят за фасцията, която е вид съединителна тъкан, заедно със сухожилията и ставните връзки, като за нмещо отделно и специфично. Каква е фукцията на фасцията и защо се набляга толкова на нейното значение ще разгледаме сега.

 Знаем, че тялото ни се състои от 60-65% вода, но чудили ли сте се някога защо тази вода просто не се стича надолу и не образува локва под краката ни? Какво държи тази течност на мястото ѝ? Фасцията! Предствете си един портокал, разрязан по дължина – вътре виждаме малки капчици, обвити в пореста мембрана, тези “клетки” са обвити в още по-плътна мембрана, която образува парченце и най-накрая всички парченца са обгърнати от кората на портокала. По същия начин работи и фасцията – тя обвива всяка част от нас от отделната клетка до тялото като цяло. Тя е тази мембрана, която отделя тъканите, органите, мускулите, тя държи течностите ни, концентрирани на едно място. В същото време, тя има и събираща фунцкия, тъй като образува мрежа в цялото тяло и тази мрежа служи за предаване на сигнали към мозъка.

Медицинското определение за фасция гласи, че тя представлява определени слоеве от биологична тъкан в тялото. И в медицината този термин се използва, за да представи именно тази цялостна мрежа от тъкан. В този смисъл сухожилията, ставните връзки, дори костите също са фасция (но костите, например, са импрегнирани с калций). Ето защо в контекста на ин йога не можем да говорим, че работим само върху фасцията, защото тя е навсякъде и това е революционното, както в медицината, така и в йога. До този момент ние сме се стремяли да разделим тялото на определни мускулни групи, сухожилия, стави, кости без да мислим как то в действителност работи като една цялостна структура.

Какво правим всъщност по време на ин йога?

Целта на т. нар. трениране на фасцията е да се стимулират фасциалните фибробласти (групи от клетки, секретиращи колаген) и да се подмлади нервната архитектура, като така тя придобива по-голям еластичен капацитет за съхранение. Това се получава чрез движения, които зареждат съединителните тъкани чрез многократни удължавания в рамките на техния диапазон, като в същото време утилизират еластичността им. (Шлейп и Мюлер,2012)

Двамата учени твърдят, че тренирането на фасцията е комбинация от динамично разтягане, развиване на мускулатурата, както и бавни, “разтапящи” разтягания. Чрез ин йога постигаме последното – статично разтягане, което оказва влияние върху диапазона ни на движение, както и върху облекачаването на ограничения, причинени от травми.

Не на последно място, когато практикуваме ин йога, ние всъщност хидратираме фасцията. Когато тъкънта е разтегната, компресирана или скосена, течността излиза навън и, когато излезем от позата и релаксираме, тъканите се рехидратират. По този начин ние стимулираме движението на течности (и потенциални токсини).

Накратко, ин йога е прекрасен начин да разтегнете тялото, да хидратирате фасцията и да изхвърлите токсините. Разбира се, ползи има и за ума, но тях ще обсъдим другата седмица. За днес затваряме темата с кратко видео от Томас Миърс.

Успешна седмица!

Намасте,

Мон ॐ