Йога вкъщи vs Йога в студио

Намасте мили йогички,

Обичам Инстаграм. Всички тези снимки на прекрасни йоги в красиви асани ме вдъхновяват да изследвам и да експериментирам със собствената си практика. И най-важното, показват ми, че йога може да се случва навсякъде. В парка, пред изоставена сграда, докато чакаш метрото, в автобуса, по средата на голям, оживен булевард…

Да, йога можем да правим къде ли не. Но преди да съберем смелост да направим стойка на ръце на покрива на 8-етажна сграда, не е зле да сме практикували известно време в спокойно и защитено пространство. Пространство, в което можем да си позволим да правим експерименти, да падаме и да се сгушваме в детска поза, когато имаме нужда от почивка.

йога вкъщи

 

Йога вкъщи или йога в студио? Това е въпросът, на който ще се опитам да ви дам отговор днес. Всяко от тези пространства си има свои плюсове и минуси. И всяко едно от тях заслужава да му дадете шанс. Но преди да направите избора си, ето моята гледна точка по въпроса.

Предимства на йога практиката вкъщиин йога

 1. Можете да избираш в коя част от деня да практикувате.
 2. Няма как да закъснееш за практиката си.
 3. Продължителността на практиката е изцяло по твое усмотрение.
 4. Днес може да опиташ виняса, утре айенгар, в сряда кундалини… и така всеки ден да експериментираш с различен стил йога, докато намериш този или тези, които ти допадат най-много.
 5. Имаш ОГРОМЕН избор от преподаватели.
 6. Можеш да практикувате по пижама (любимото ми), или в най-старата си измачкана тениска, или дори гол/а и на никого няма да му направи впечатление.
 7. Няма с кого да се състезаваш и сравняваш. Липсата на други хора те прави много по-фокусиран върху личните ти усещания и опити на постелката. Падна от пинча маюрасана? Няма проблем. Никой не знае 😉
 8. Можеш да организираш пространството, както решиш. Можеш да се разположиш в цяла стая, да пръснете всичките си одеялца, блокчете и болстъри из помещението, а Шавасана да прекараш на леглото, например.
 9. Пълна тишина или силна музика? Изборът е твой.
 10. Шавасана до безкрай! Можеш да останете в Шавасана, колкото ти душа иска. Можеш дори да дременп блажено без риск да смутиш някого.

Ако си:

 • Сигурен/а в себе си и не се притесняваш, че може да се нараниш
 • По-спокоен/а, когато се усамотяваш
 • Способен/а да следваш инструкции без да жив човек, който да демонстрира
 • Достатъчно дисциплиниран/а и отдаден/а на практиката
 • По-склонен/нна да се отпускаш у дома, където обстановката е позната

то със сигурност опитайте йога у дома.

Предимства на йога в студио

 1. йога в студиоАко си от хората, които предпочитат да се излежават на дивана всяка свободна минута, посещението в студио ще те стимулира да практикуваш редовно. Това създава определено ниво на дисциплина.
 2. 90 минути са си 90 минути. Със сигурност ще са ти достатъчни, за да се поизпотиш, да усетиш тялото си и да се свържеш с дъха.
 3. Количествените натрупвания преминават в качествени изменения. Практикуването на определен стил с определен преподавател с времето ще ти създаде стабилна база от знания и умения, които ще можеш да прилагаш на и извън постелката.
 4. Има кой да отговори на въпросите ти, когато не си сигурен за нещо.
 5. Има кой да намести тялото ти или да ти даде насока, когато се затрудняваш с някоя асана.
 6. Срещаш много други хора, които също като теб проявяват интерес към йога. Йога приятелите са най-хубавите приятели!
 7. Можеш да експериментираш с йога с партньорски елементи. Докосването, което не е обременено от намерение и очаквания, е лекарство за душата.
 8. В студио практикуваш и научаваш мнооого техники за медитация и пранаяма, които трудно би разбрали без жив контакт.
 9. Атмосферата – повечето преподаватели се стараят да създадат прекрасно пространство за практика. Запалените свещи, ароматната лампа и кристалите, в комбинация с успокояващи ритми, могат да помогнат дори на най-натоварения и изморен човек да премине в друго състояние на духа.
 10. Шавасана! Шавасана в студио често означава чудни изненади, като например лек масаж с ароматни масла, приятна музика, която те пренася в други измерения, или пък почивка под звуците на тибетска пееща купа.

Моето мнение е, че йога практиките в студио за подходящи за хора, които:

 • Не са практикували йога и имат нужда от опитен човек, който да ги води
 • Имат нужда от такъв тип ангажимент, иначе не биха практикували изобщо
 • Имат нужда от жив контакт, от показно, за да разберат практиката
 • Имат нужда да се потапят в една друга атмосфера, за да релаксират от ежедневния стрес

Каквото и да избереш, не забравяйте, че йога е твоето време и трябва да отговаря на твоите нужди.

Желая ти приятно практикуване.

Намасте,

Мон ॐ