Какво е да си йога блогър

Често се срещам с хора, които ми споделят, че искат да пишат, че мечтаят за свой блог от години и че имат нужда да споделят личните си преживявания, свързани с практиката. Като човек, който прекарва голяма част от времето си в йога студио и води Goyogaflow от вече 2 години (и аз не мога да повярвам), днес реших да ви споделя какво е това йога блогър и как се случва типичния креативен процес.

yogablogger

Всичките ти добре идеи идват, докато практикуваш

Подготвяш се за сутрешната/обедна/вечерна садхана, палиш свещи, включваш дифузера, наместваш постелката. Омммм какво удоволствие да имаш време за себе си всеки ден! Омммм може би трябва да пиша за удоволствието да имаш време за себе си всеки ден. Омммм което всъщност е признак на любов към теб. Омммммм а тя после се трансформира в любов към всички останали. Омммммм кога минаха 30 минути?! Айде само една обърната поза и сядам да пиша. Обръщаш се с главата надолу с надеждата, че добрата идея ще се закотви стабилно в ума ти, обаче тя вместо това изтича. Сядаш пред компютъра и всичко си забравил. Е, и утре е ден.

Нямаш толкова последователи като бюти блогърите и кулинарните блогъри…

…а понякога ти се иска (какво да се прави и ти имаш его). Решаваш, че ще включиш секция КРАСОТА в блога си. После се гримираш и виждаш защо тази идея никога няма да проработи. Пък и красотата е вътрешно състояние, на кого му е притрябвала перфектна очна линия?! Втори опит с храната – веган вкусотийки за всички ще бъде супер допълнение към блога и без това движението и добрата храна вървят ръка за ръка. После осъзнаваш, че 50% от всичко, което ядеш идва от Сома (или любимия ти веган ресторант), а за другите 50% откриваш рецепти в интернет и крайният продукт съвсем не изглежда като снимките!

„Защо не правиш йога видеа?“

Получаваш този въпрос постоянно. Сякаш фактът, че няма видео с грациозното ти падане от стойка на ръце прави практиката ти някак по-малко стойностна. Освен това, мили дами и господа с много въпроси, когато практикувам вкъщи

  • Обикновено съм по пижама
  • Нямам грим (пък и да имах нямаше да разберете, виж горната точка)
  • Косата ми е меко казано чорлава
  • Не следвам никакви правила и по средата на практика с огъвания назад решавам, че ми се правят инверсии
  • Всичко това ми харесва!

Никой няма да спечели от гледането на такива видеа, най-малко тези, дето ще ги гледат… остави камерата веднага!

Нямаш никакви чуденки относно това как да изкарваш пари от блога си

Първо, защото с йога блоговете това е по-различно – трябва нещо да предлагаш като видеа, например, а за тях се разбрахме. Второ, нямаш желание да изкарваш пари от (понякога много) личните си писания. Не всичко има нужда от етикет с цена.

Изобщо не се замисляш дали някой те чете

Добре де, замисляш се. Даже Google Analytics слагаш. Ама в крайна сметка по-ценно от процента нови посещения е моментът, в който някой идва и ти казва „Видях една статия в блога ти, сякаш беше писана за мен!“ Другото са маркетингови детайли – аз от тази сфера на реализация дойдох, нямам намерение да се връщам в нея, благодаря.

Личните споделяния

Пишеш нещо много лично, нещо, което те разголва и демонстрира уязвимостта ти на най-обикновено човешко същество (не съм йога богиня, сори). Чудиш се дали да го публикуваш, но го правиш, защото не искаш преживяването ти да се покрие с виртуален прах нейде из папките на компютъра. И получаваш какво? Получаваш близост, ето какво! Получаваш разбиране, получаваш усещане за свързаност, което толкова често е илюзорно в уеб пространството. Получаваш увереност, че в нищо никога не си сам и това е прекрасно!

Числата

Държиш всички списъци да стигнат до някакво свещено число – 3 бандхи, 7 чакри, 5/7/11 тела. Важни са тия неща! Чувстваш, че едва като си стигнал до 7-ма точка, текстът има някаква завършеност. И тъй като не мога да стигна до 108, спирам до тук.

Последно, но не и по важност (не е 8-мо, много моля!) моля те, ако ти се пише, пиши! За звездите, за луната, за чорапите, които баба ти ти изплете за Коледа, за кучето ти, което винаги се цапа точно след баня. Пиши! Пиши за всичко, което те вълнува и не се притеснявай толкова за популярността си, за статистиките и монетизаицята. Пиши, защото това ще се превърне в част от духовната ти практика – ще те научи на търпение, отдаденост, смелост. Ще ти помогне да фомрулираш всичко, което ти се случва в думи, а те имат голяма тежест. За всичко отвъд тях си има топли прегръдки и аз винаги съм готова да споделим една!

Живей в прекрасното Сега!

Намасте

Хари Мон ॐ